A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa

2024. április 13., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Egy téma, amit legszívesebben messzire elkerülnénk, mégis fontos tudnunk róla, hogy időben megtehessük a szükséges lépéseket kedvenceink egészsége érdekében.



 

Limfóma

 

(Nyirokcsomó daganat)

 

Az egyik leggyakoribb típus, az esetek 20%-áért ez a felelős. Előfordulása 2-5x magasabb, mint az embereknél, szinte bármely életkorban, bármely fajtánál megjelenhet. Rendszerint az állkapocs, a vállak első területe, illetve a térdhajlatban lévő nyirokcsomók megnagyobbodása miatt merül fel a gyanú. A betegség olykor a mellkasban vagy az alhasban található nyirokcsomókat is megtámadja, melynek eredményeként a kutya nehezebben lélegzik, vagy hányással, hasmenéssel küzd.

 

A limfómát általában véve a kezelhető ráktípusok közé sorolják, de ez függ a betegség megjelenési formájától és súlyosságától. Sikerrel járhat, ha többféle gyógyszert kombináló kemoterápiával kezelik a pácienst – azoknál, akik jól reagálnak rá, a remissziót követően 12-18 hónapon át is fenntartható a jó életminőség.

 

Leggyakrabban érintett kutyafajta: Golden retriever.

 

 

Daganatos betegségek kutyáknál - Gyakori tünet a fáradékonyság
Daganatos betegségek kutyáknál - Gyakori tünet a fáradékonyság
Fotó: Pinterest

 

 

Hízósejtes daganat

 

(Mastocytoma)

 

Főként a bőrön, illetve a bőrben alakul ki, nagyfokú változatosságot mutat az enyhe és jóindulatú kinövésektől kezdve az extrém rosszindulatú tumorokig. Gyakran átterjednek a test más részeire. A hízósejtek olyan immunsejtek, melyek allergiás folyamatokkal összefüggésben válnak aktívabbá, jelenlétüket rendszerint könnyű kimutatni aspirációs citológia vizsgálattal (vékonytű biopszia).

 

A betegség tipikus tünetei: duzzanat(ok) a bőrben, hányás, hasmenés, étvágytalanság, gyengeség. Műtéti beavatkozásra lehet szükség a teljes daganat eltávolításához, agresszív megjelenési forma esetén az eljárást kemoterápia és sugárkezelés követheti.

 

Leggyakrabban érintett kutyafajták: boxer és bulldogok.

 

 

A beteg kutyának nagy szüksége van a gazdi szeretetére
A beteg kutyának nagy szüksége van a gazdi szeretetére
Fotó: imprimedicine.com

 

 

Csontrák

 

(Osteosarcoma)

 

A csontokat érintő rosszindulatú daganat főként a nagytestű és óriás fajtákat, valamint keverékeiket érinti. Jellemzően a végtagok hosszú, csöves csontjait támadja meg (de bármely nagyobb csont szövetállományában kialakulhat), gyorsan növekszik és agresszívan terjed, át a tüdőre, a nyirokcsomókra és a csontrendszer más részeire.

 

Tünetei: duzzanat jelenik meg a csonton, a kutya sántít, már a betegség kezdetén is fájdalmat jelezhet a végtag érintésére. Gyors és agresszív formája miatt gyakran javasolják a rákos végtag amputációját, ezt követően kemoterápiát írhatnak elő az áttétek megelőzésére és/vagy kezelésére. Kiemelten fontos a korai felismerés és a megfelelő kezelés mielőbbi megkezdése!

 

Leggyakrabban érintett kutyafajták: német dog, dán dog, ír farkaskutya, masztiffok.

 

 

Daganatos betegségek kutyáknál - Fontos a nyugodt pihenés
Daganatos betegségek kutyáknál - Fontos a nyugodt pihenés
Fotó: Twitter

 

 

Melanóma

 

A szájüregi daganatok leggyakoribb típusa kutyáknál, elsősorban azon fajtáknál és keverékeknél, melyek fogínye és nyelve sötétebb színű. Ezek a tumorok ugyanis sötéten pigmentált sejtekből épülnek fel. Mivel elsődlegesen a bőr pigmenttermelő sejtjeiben (melanociták) alakulnak ki, ezért a testfelületen szinte bárhol megjelenhetnek.

 

Kutyáknál a szájüreg nyálkahártyáján kifejlődő rosszindulatú melanóma gyakran áttétet képez a szervezetben, mire diagnosztizálják, a kilátások így kevésbé pozitívak. Teljes műtéti eltávolítása nem minden esetben lehetséges, a kemoterápia és a sugárkezelés csak részben vezethet eredményre. Úgy tűnik azonban, hogy a melanóma jól reagál az immunterápiára.

 

Leggyakrabban érintett kutyafajták: dobermann, standard és miniatűr schnauzer, csau-csau, skót terrier.

 

 

Nem mindig látszik a kutyán, hogy nincs jól - Rák esetén fontos a korai felismerés
Nem mindig látszik a kutyán, hogy nincs jól - Rák esetén fontos a korai felismerés
Fotó: Shutterstock

 

 

Emlődaganat

 

Ivaros szukák esetében az egyik leggyakrabban kialakuló daganattípus, felismerése azonban késedelmes lehet, mivel eleinte apró dudorként jelenik meg az emlőkön. Ám ezek a pici dudorok rövid idő alatt nagyra nőhetnek, fájdalmas tumorrá fejlődnek, mely kifakadhat, nyílt sebet képezve.

 

A daganatoknak mintegy fele rosszindulatú (karcinoma), de az időben elvégzett műtéti eltávolítás elősegítheti a gyógyulást, ha a daganat még nem terjedt át máshova. Mivel gyorsan és agresszívan növekednek, a rosszindulatú esetek 50%-a sajnos halálos kimenetelű lehet. Az első tüzelés előtt elvégzett ivartalanítás jelentősen csökkentheti az emlőrák kialakulásának kockázatát kutyáknál.

 

Leggyakrabban érintett kutyafajták: bármely fajtánál előfordulhat időskorú, ivaros szukáknál.

 

 

Daganatos betegségek kutyáknál - Időskorú, ivaros szukákat érintheti az emlőrák
Daganatos betegségek kutyáknál - Időskorú, ivaros szukákat érintheti az emlőrák
Fotó: nature.com

 

 

Hemangiosarcoma

 

(A vérerek daganata)

 

Ez a ráktípus az érhálózat falán található sejtekből indul ki, leggyakrabban a lépet támadja, de a máj, szív és a bőr is érintett lehet. A lépdaganat ritkán okoz tüneteket, a kutya mindaddig nem mutatja betegség jelét, amíg a tumor felszakad, és a szervezet sokkos állapotba kerül a túlzott vérveszteség miatt. Tünetei: sápadt fogíny, hirtelen fellépő nagyfokú gyengeség, nehezített légzés. Gyanú esetén azonnali állatorvosi beavatkozásra van szükség, hogy meggátolják a további vérveszteséget, ezt követően kemoterápiát írhatnak elő a betegnek. A figyelmeztető jelek gyakori hiánya miatt azonban olykor olyannyira előrehaladott lehet az állapot, hogy nagyon nehezen tudnak segíteni a kutyán.

 

Leggyakrabban érintett kutyafajták: golden retriever, német juhászkutya, portugál vízikutya, Skye terrier.

 


 

A rák diagnózisával minden esetben nehéz szembenézni, akkor is, ha a gazdi kedvencéről van szó. A korai felismerés jelentősen javíthat a túlélési esélyeken, ezért is fontos tisztában lennünk a lehetséges tünetekkel és a teendőkkel. Alábbi cikkünk részletesebb tájékoztatást nyújt ezzel kapcsolatosan:

 

 

A rák korai felismerése kutyáknál - 12 árulkodó jel - Kutyabarát helyek

Kutyáinkat is érinthetik daganatos megbetegedések, ezért fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mely tünetek jelentkezése esetén lehet rákra gyanakodni. Ehhez szeretnénk most egy kis segítséget nyújtani.

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

 

Forrás: aaha.org
Indexkép forrás: Pinterest
Cikk első megjelenése: 2023. január 11.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Allergia kutyáknál - Kisokos gazdiknak Allergia kutyáknál - Kisokos gazdiknak
Viszketés, könnyezés, vakarózás... Lehet, hogy kedvencünk allergiás? Bár a téma rendkívül komplex, összefoglalónkkal szeretnénk egy kis segítséget nyújtani az eligazodásban.

Albínó kutyák - 4 érdekesség a hófehér négylábúakról Albínó kutyák - 4 érdekesség a hófehér négylábúakról
Álomszép fehér bunda, igéző szemek, rózsaszín orr. Semmihez sem fogható megjelenésük mellett azonban különleges odafigyelést, törődést igényelnek az albínók. Mit érdemes tudni róluk?

Honnan tudom, hogy lázas a kutyám? Honnan tudom, hogy lázas a kutyám?
És mit tehetek, hogy segítsek neki?

Meglepő kapcsolatot fedeztek fel a kutatók az emberek és kutyák agydaganatai között Meglepő kapcsolatot fedeztek fel a kutatók az emberek és kutyák agydaganatai között
A menangiómák genetikai felépítése meglehetős hasonlóságot mutat az ember legjobb barátjánál is.

A rák korai felismerése kutyáknál - 12 árulkodó jel A rák korai felismerése kutyáknál - 12 árulkodó jel
Kutyáinkat is érinthetik daganatos megbetegedések, ezért fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mely tünetek jelentkezése esetén lehet rákra gyanakodni. Ehhez szeretnénk most egy kis segítséget nyújtani.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Ebugatta Mondial Assistance GesmbH Praktiker Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Hírek - Címlapon
Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán Hírek - Címlapon
15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán