A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Albínó kutyák - 4 érdekesség a hófehér négylábúakról

2024. április 28., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Álomszép fehér bunda, igéző szemek, rózsaszín orr. Semmihez sem fogható megjelenésük mellett azonban különleges odafigyelést, törődést igényelnek az albínók. Mit érdemes tudni róluk?



Az ember legjobb barátja, avagy a kutya meglehetősen nagy változatosságot mutat megjelenés, méret és forma terén. Rövid, drótos vagy hosszú szőr; foltok, pöttyök vagy csíkok tarkította bundájuk színskálája a fehértől a feketéig terjed, szemük színe pedig még egyazon kutyánál is eltérő lehet. Kivételes ritkaságnak számítanak az albínó kutyák. Íme, néhány érdekes tény e hófehér szépségekről:

 

Rózsaszín szem, vagy mégsem?

 

Míg az albínó nyulak és rágcsálók esetében az írisz rózsaszínű, kutyáknál más a helyzet. Ami valójában jellemző, az a szemek körüli pigmentáció hiánya. A szemet környező bőr rózsaszínesnek tűnik, ettől maga a szem is rózsaszínes hatást kelt. Genetikai tesztek nélkül szinte lehetetlen megállapítani, hogy egy kutya albínó, ám legtöbbször a szemük kékes színben ragyog, orruk pedig rózsaszín. Ez különbözteti meg azoktól az ebektől, akiknek ugyan fehér a bundája, de a szeme és/vagy orra sötét színezetű.

 

Albínó kutya - Fehér szőrzet, kék szem, rózsaszín orr
Albínó kutya - Fehér szőrzet, kék szem, rózsaszín orr
Fotó: Pinterest

 

Ritka, mint a fehér holló

 

Ennyire talán nem ritkák, de a valódi albínó kutyák száma elég kevés a kutyák összlétszámára vetítve. Esetükben hiányoznak azok a gének, melyek a szőrzet és a bőr színét meghatározó melanin nevű sötét színű pigmentet állítják elő. Léteznek olyan színek és minták, például a merle és a piebald ("foltokkal tarkított"), melyek az albinizmust okozó, hasonló génekben gyökereznek. Főként alábbi kutyafajtáknál találkozhatunk velük: ausztrál juhászkutya, német dog, skót juhászkutya, tacskó, de egyéb fajtáknál és keverékeiknél is létrejöhet.

 

"A merle mintázat dominánsan öröklődik, vagyis elegendő, ha a kölykök egyik szülője örökíti az alomra a merle gént, hogy szőrzetük e színben, mintában pompázzon. Ezzel szemben az albínó kutyák gyakran a gén két másolatával rendelkeznek." - teszi hozzá a PetMD által megkérdezett szakember.

 

 

Fogékonyabbak lehetnek betegségekre

 

Az albinizmust okozó merle gén két másolatának jelenléte sajnos egyéb genetikai rendellenességekre is hajlamosít. A pennsylvaniai egyetem állatorvosi karának professzora, Dr. Margaret Casal úgy véli, hogy „az albínó emberekhez hasonlóan, ezek a kutyák is fokozottan érzékenyek a napfényre, mely idővel bőrrák kialakulásához vezethet. A bőrön megjelenő kisebb-nagyobb dudorok, duzzanatok, nem vagy nehezen gyógyuló sebek, összességében bármilyen szokatlan elváltozás komolyabb figyelmet igényel a gazdi és a kezelő állatorvos részéről.”

 

A fényérzékenység mellett az albínó kutyáknál különböző szemproblémák is megjelenhetnek. Az egyedek születhetnek a normálistól eltérő, kisebb méretű szemekkel, de életük folyamán is felléphetnek a szemlencsét, íriszt, ínhártyát (sclera), valamint a szem egyéb részeit érintő betegségek. Más kutyákkal összehasonlítva gyakoribbak a látási gondok (látásromlás, látásvesztés), vagy az albínó kölyök már eleve vakon születik.

 

Albínó kutyák - Dobermann és albínó változata
Albínó kutyák - Dobermann és albínó változata
Fotó: reddit.com

 

Fokozott törődést igényelnek

 

A lehetséges egészségügyi kockázatok miatt az albínó kutyáknál különleges odafigyelés szükséges. Mivel bőrükből hiányoznak a fajtársaiknál meglévő pigmentek, az ultraibolya sugárzás káros hatásai fokozottan érintik őket. Vastagabb bundával megáldott albínóknál tanácsos meghagyni a hosszabb szőrt, mely megvédi bőrüket a napsugaraktól. A rövidszőrű albínók esetében hatékony segítséget nyújthat egy ruha, póló. Érzékeny orrukra, és a szőrhiányos testrészeikre alkalmazhatunk kifejezetten kutyák számára készített, magasabb faktorszámú napolajat, naptejet.

 

A fényérzékenység és esetleges szemproblémák miatt érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni a szemvédelemre is. A szakértő szerint egyelőre nem bizonyított, hogy az albínó macskákhoz és lovakhoz hasonlóan, e kutyáknál is fokozottan megjelenhetnek a szemet és szem környékét érintő daganatos elváltozások, a védelmet nyújtó öltözék mellett azonban ajánlatos a UV-szűrővel ellátott, speciális kutyaszemüveg beszerzése, viselése.

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: petmd.com
Indexkép forrás: Pinterest/Reddit
Cikk első megjelenése: 2021. január 20.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Igéző tekintet - Miért van a legtöbb kutyának barna szeme? Igéző tekintet - Miért van a legtöbb kutyának barna szeme?
Egy tanulmány szerint a háziasításnak köszönhető, hogy a kutyák és farkasok szemének színe olyannyira különbözik egymástól.

Mennyire látnak jól a sötétben a kutyák? Mennyire látnak jól a sötétben a kutyák?
Elgondolkodtál már azon, minek köszönhető, hogy kedvenced olyan ügyesen elboldogul az esti sétákon? Vagy amikor sötétedés után kikéredzkedik a kertbe, hogy elvégezze a dolgát, és közben szaglásszon egy kicsit?

Miért őszülnek idő előtt a kutyák? Miért őszülnek idő előtt a kutyák?
Az ősz szőrszálak már fiatalabb korban is megjelenhetnek kedvencünk pofáján. Mi okozza és mely tényezők befolyásolják alapvetően az őszülés folyamatát?

Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi? Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi?
Előfordult már, hogy belenéztél kedvenced szemébe, és úgy tűnt, mintha éppen legördülne egy könnycsepp a pofiján? Azt gondolhatnánk, hogy sír, ám a jelenség hátterében az érzelmeken túl másra kell gyanakodnunk.

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Brimo partysátor AEGON Magyarország Zrt. Mondial Assistance GesmbH Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Mennyire látnak jól a sötétben a kutyák? Hírek - Címlapon
Mennyire látnak jól a sötétben a kutyák?
Miért őszülnek idő előtt a kutyák? Hírek - Címlapon
Miért őszülnek idő előtt a kutyák?