A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ehetnek a kutyák sonkát?

2024. április 04., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Bár az ünnepek már elmúltak, a húsvéti sonkából maradt falatokra még mindig áhítozhat kedvencünk. De kaphat belőle?



 

Biztonságos a sonka fogyasztása?

 

Bár fő összetevője a fehérje és a zsír, amire a kutyáknak szüksége van az egészséges élethez, léteznek ennél sokkal jobb, kutyabarát proteinforrások is. Nem teljes az egyetértés annak kapcsán, mennyire könnyen vagy nehezen emészthető fehérjeforrásnak számít a sonka.

 

Míg egyesek szerint rendkívül könnyen emészthető, akadnak, akik úgy vélik, emészthetőség szempontjából alacsonyabban áll a húsfélék ranglistáján. Emiatt pedig nagyobb terhet ró az emésztőrendszerre, végső soron az egész szervezetre.

 

 

Húsvéti finomságok - Ehet a kutya sonkát?
Húsvéti finomságok - Ehet a kutya sonkát?
Fotó: greatpetcare.com

 

 

A sonka sója...

 

A húsvéti ünnep előtt még szélesebb kínálattal találkozhattunk a húspultokban: főtt, kötözött és főtt-füstölt formájában is népszerű étel ilyenkor. Ám ezeknek éppen a magas nátriumtartalma az, mely nem tesz jót a kutyáknak. Tudjuk jól, hogy a szív-érrendszeri betegséggel és/vagy veseproblémákkal küzdő embereknek is tanácsos odafigyelni a mértékletes sonkafogyasztásra. Ezen felül a sonka feldolgozása során tartósítószereket is használhatnak, a nitritek és nitrátok pedig szintén bővelkednek a sóban.

 

Ami azt illeti, a só mérgező is lehet a kutyák számára. Testsúlykilogrammonként 4 g só elfogyasztása már életveszélyes állapotot idézhet elő a kutyáknál! 

 

Fő tünetei:

  • fokozott folyadékfelvétel (a kutya a megszokottnál többet iszik a sóháztartás eltolódása miatt)

  • gyakori vizelés

  • hányinger, hányás, hasmenés

  • depresszió, lehangoltság

  • hőemelkedés, láz

 

Az egészséges mennyiséget meghaladó nátriumbevitelnek súlyos következményei lehetnek, úgymint a vesekárosodás, rohamok, kóma, legsúlyosabb esetben pedig halál.

 

 

Magas sótartalma miatt nem ajánlott a kutyát sonkával etetni
Magas sótartalma miatt nem ajánlott a kutyát sonkával etetni
Fotó: vecteezy.com

 

 

Minden hájjal megkent?

 

Más húsokhoz képest a sonka magasabb zsírtartalommal rendelkezik. Habár a kutyák étrendjének fontos részét képezik a zsírok, a legtöbb teljes értékű kutyaeledel fedezi azokat. A zsírban gazdag táplálék ugyanúgy kerülendő számukra, mint a gazdiknak.

 

A kutyaeledelben található állati zsírok egészséges mennyiség kb. 15-20%. A sonka főként a benne lévő zsíroknak köszönheti azt, hogy olyannyira ínycsiklandó, ugyanakkor pont e tulajdonsága miatt tartozik a nehezebben emészthető ételek közé, már ami kedvenceinket illeti.

 

A fokozott zsírfogyasztás nemcsak emésztési panaszokat okozhat, például gyomorrontást vagy hasmenést, de huzamosabb időn át hasnyálmirigy-gyulladáshoz is vezethet. Ha pedig a kutyus már eleve súlyfelesleggel küzd, akkor egyáltalán nincs szüksége a plusz zsírokra, hiába pislog ránk olyan ellenállhatatlanul.

 

 

 

Húsvétkor se adjunk főtt csontot a kutyának
Húsvétkor se adjunk főtt csontot a kutyának
Fotó: boredpanda.com

 

 

Összegzés

 

Ha észben tartjuk a fentebb leírt figyelmeztetéseket, és kutyánk jó egészségnek örvend, nem árthat, ha olykor-olykor megosztunk vele egy-egy sonkafalatkát. Miután alaposan megfőztük a sonkát, a húsos részből szelhetünk le neki egy-két kockát. Kerüljük a zsíros részek etetését, csontot pedig semmilyen körülmények között ne adjunk kutyánknak!

 

A nyers sertéshús fogyasztása kutyák számára is tilos, a csont pedig még főtt formában is emésztési gondokat, bélelzáródást okozhat!

 

 

Forrás: akc.org
Indexkép forrás: greatpetcare.com/vecteezy.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Allergia kutyáknál - Kisokos gazdiknak Allergia kutyáknál - Kisokos gazdiknak
Viszketés, könnyezés, vakarózás... Lehet, hogy kedvencünk allergiás? Bár a téma rendkívül komplex, összefoglalónkkal szeretnénk egy kis segítséget nyújtani az eligazodásban.

Gyomorcsavarodás kutyáknál - Tünetek, teendők és az életveszélyes állapot megelőzése Gyomorcsavarodás kutyáknál - Tünetek, teendők és az életveszélyes állapot megelőzése
A gyomorcsavarodás súlyos és sajnos gyakori állapot, mégis keveset tudunk róla. Gazdiként kiemelten fontos tisztában lennünk tüneteivel és a szükséges teendőkkel.

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya
Ételeink kedvelt ízesítői a fűszerek, jótékony hatásuk miatt előszeretettel fogyasztjuk őket. Ám az, ami egészségünknek kedvez, négylábú barátaink számára komoly gondokat okozhat. Tudj meg többet!

Ehetnek a kutyák epret? Ehetnek a kutyák epret?
Ízlelhetjük apró szeletekre vágva, porcukorral meghintve vagy pürésítve, és akkor még nem is beszéltünk a mennyei eperlekvárról... Már a gondolatától is összefut az ember szájában a nyál! Nincs is min csodálkozni, ha a finomság illata kedvencünk figyelmét is felkelti. Adhatunk nekik epret?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Hírstart Ebugatta MOL Nyrt. Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről Hírek - Címlapon
A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről
Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben Hírek - Címlapon
Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben